AANBOD
- Leergang Systemisch werk - Organisaties (6 dagen)
- Leergang Systemisch werk - Families (6 dagen)
- Familieopstellingen - (opzichzelfstaande dagen)
- Leergang Systemisch werk - Organisaties (6 dagen)
Deze leergang is specifiek voor professionals die meer willen weten over de onderstroom binnen organisaties.
Je doet kennis op van systemische principes en krijgt inzage in veel voorkomende systemische thema's.
De leergang krijgt vorm door de combinatie van theorie, oefeningen en organisatieopstellingen. Er is ruim de gelegenheid voor het inbrengen van eigen (organisatie)vraagstukken. Daarnaast besteden we aandacht aan persoonlijk systemisch leiderschap.
In de 6 lesdagen komen onderstaande onderwerpen aan de orde:
- De werking van systemen en de onderliggende basisprincipes
- Systemisch leiderschap
- De werking van opstellingen
- Dysfunctionele patronen
- De werking van de verschillende systemische niveaus
- Trauma in organisaties
- Veel voorkomende thema’s in systemisch werk
INHOUDELIJKE TOELICHTING:
Kennis van de systemische werking van organisaties leert je anders kijken en anders tegemoet te komen aan gebeurtenissen en situaties binnen de werkcontext.
Deze benadering leert je de ´wetmatigheden´ die van kracht zijn binnen menselijke systemen. Als je met deze wetmatigheden in afstemming bent kunnen complexe aangelegenheden zorgvuldig worden doorlopen/begeleid en kan de organisatie gezond door- ontwikkelen zonder dat het verleden blijft doorspelen.
Concreet biedt de systemische benadering een nieuwe invalshoek bij situaties waar vaak al van alles aan gedaan is maar wat niet bleek te werken. Over dat wat in de muren lijkt te zitten, maar wat niet dienend is aan de beoogde effectiviteit en organisatiedoelstellingen.
Situaties waarbij dit van toepassing kan zijn:
• Fusies
• Reorganisaties
• Leidinggevenden/managers die komen en gaan.
• Teams die vastlopen in de samenwerking
• Nieuwe medewerkers die niet echt hun plek vinden, omdat ze of niet worden opgenomen in een nieuw team, of het oude niet goed hebben kunnen afsluiten.
• Afscheid bij pensioen en de weg daarnaar toe
• Gebeurtenissen die grote inpakt hebben op medewerkers. Bijvoorbeeld bij een conflict, een ongeval, noodzakelijk of gedwongen ontslag, grensoverschrijdend gedrag, financiële krapte.
Dit zijn situaties zijn die, veelal door de voorgeschiedenis en de manier waarop er mee omgegaan is, baat hebben bij een systemische benadering. Vanuit deze benadering sluit je aan op wat het daadwerkelijke effect is op medewerkers, hun gevoel en hun gedrag.
Je krijgt vanuit systemisch perspectief zicht op het waarom van onderstroomdynamieken en kennis over wat het vraagt om dysfunctionele patronen te doen transformeren.
De leergang wordt door een divers publiek aan professionals gevolgd:
Leidinggevenden, managers, adviseurs, beleidsmedewerkers, HR medewerkers, bestuurders, coaches, docenten en begeleiders.
- Leergang Systemisch werk - Families (6 dagen)
Deze leergang is voor mensen die willen kennismaken met systemisch werk en familieopstellingen. De leergang is geschikt voor alle professionals die met mensen werken; volwassenen, kinderen, gezinnen. Ook mensen die vanuit persoonlijke interesse meer over familiesystemen willen leren zijn van harte welkom. Er is veel ruimte voor vragen en inbreng waardoor casuïstiek en theorie samenkomen.
De lesdagen zijn opgebouwd aan de hand van theorie, casuïstiek en opstellingen.
Waarbij opstellingen invulling krijgen op basis van persoonlijke inbreng.
Het is in dit opzicht een intense leergang die bijdraagt aan zelfkennis en bewustzijnsgroei.
In de 6 lesdagen komen onderstaande onderwerpen aan de orde:
- De werking van familiesystemen en de onderliggende principes
- Grootouders, ouders en kinderen
- Veel voorkomende patronen in families
- Trauma in families
- De werking van opstellingen
- Onder ogen zien - erkenning en holding space.
- Interventies in opstellingen
- Familieopstellingen - (1 dag)
Een opstellingendag heeft het karakter van een leerkring. Je leert tijdens deze dagen door deel te nemen aan opstellingen als representant, vraaginbrenger of observant. Na afloop van de opstellingen is er ruimte voor vragen over de opstelling, de interventies, of over systemische familiedynamieken in bredere zin. Dit maakt deze dag ook voor van waarde voor professionals; coaches, therapeuten, mensen werkzaam binnen zorg en welzijn, docenten en collega opstellers.
En uiteraard ben je welkom vanuit persoonlijke interesse. Het bijwonen van een opstellingendag draagt altijd bij aan inzichten ten aanzien van je eigen familiesysteem.